fbpx class="page-template-default page page-id-37 header--sticky nav-scroll-hide header--transparent" data-smoothscrolling data-color="#c59d5f" >
Nasza historia

Wrocławska

gastropub

Kuchnia inspirowana historią

 

Wrocławska

W tym miejscu restauracja istnieje już prawie 30 lat. Przechodziła wiele zmian. Obecnie wróciła do korzeni. Serwuje kuchnię polską oraz kuchnię przedwojennego Wrocławia. Inspiracją były książki znanego wrocławskiego pisarza Marka Krajewskiego. Jego główny bohater Eberhard Mock był przedwojennym policjantem i miłośnikiem kuchni wrocławskiej. Inspiracji szukamy również w książce „Kuchania Wrocławia” Grzegorza Sobela – historyka z Uniwersytetu Wrocławskiego który bada zwyczaje kulinarne przedwojennych wrocławian.

 

 

 

 

 

 

Specjały

kuchni Wrocławskiej

Naszą specjalnością jest Bigos Wrocławski oraz słynne już w całej Europie „Śląskie Niebo” z kluskami wrocławskimi. Trzeba pamiętać że pierogi ruskie poraz pierwszy pojawiły się w okolicach Wrocławia. Są modyfikacją ukraińskich pielmieni. Przyjechały razem z repatriantami ze wschodu po wojnie. Nasz pierogi mają już swoich stałych wielbicieli. Ostatnio dodaliśmy do karty pierogi z kaczką oraz szpinakiem. Kaczka w przedwojennym Wrocławiu była jedzona na wiele sposobów. Naszą specjalnością jest też żurek wrocławski który do Wrocławia trafił tak jak pierogi ruskie. Nasz żurek jest wyjątkowy, robiony wg starego przepisu i podawany w chlebie.

 

 

Serwujemy

również

Odwiedzając Państwo naszą restaurację spróbujecie wiele produktów z Dolnego Śląska. Wino z Trzebnicy czy piwo z lokalnych browarów, serwujemy też wódkę Wrocławską.

Zapraszamy