Dlaczego kuchnia przedwojennego Wrocławia?


Dlaczego kuchnia przedwojennego Wrocławia?

Otwierając tą restaurację szukaliśmy różnych inspiracji i między innymi pomysłem na naszą restaurację były książki Krajewskiego, Sobela, które zainspirowały nas, ponieważ opisują historię, kulinarne zwyczaje przedwojennego Wrocławia. Stąd też pomysł żeby odtwarzać potrawy, które były jedzone przed wojną we Wrocławiu.

Wielu restauratorów twierdzi, że kuchni Wrocławia nie ma ale tutaj się nie zgodzę – mówi Konrad Latawiec – Szef Kuchni w Restauracji Wrocławska

W menu Wrocławskiej mamy hekele ( XVII wieczny przepis) , kluski Wrocławskie czy bigos Wrocławski, czyli tradycyjne dania, które były tutaj robione od XIV-XV wieku.

Mało kto wie, że pierogi ruskie pierwszy raz pojawiły się po wojnie w Chrząstawie, czyli w okolicach Wrocławia przyjechały z repatriantami, tak samo żurek, jedzony w całej Polsce.

KUCHNIA WE WROCŁAWSKIEJ

Prosta karta, dania inspirowane kuchnią Dolnego Śląska i starannie dobrane składniki pochodzące od regionalnych producentów.

To nasz przepis na Państwa wyjątkowy czas spędzony w naszej restauracji.

REZERWACJE:

71 305 12 28

 

 

Kilka słów o wrocławskiej restauracji w wywiadzie dla Echo24 poniżej:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...